SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

OM kód: 203042/009 | 6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 34.

Intézmény logo

Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2024. ápr. 19.


Kürtösi József

  I. Dankó Tavaszi hadjárat

  Tizenöt csapat, közel 100 diák vett részt az I. Dankó Tavaszi Hadjárat honvédelmi versenyen, Kiskunfélegyházát az alábbi Kossuthos kadétok képviselték: Törteli Cintia, Krupa Beatrix, Meleg Marcell István, Kratok Ádám Péter és Kiss Marcell Patrik.

  I. Dankó Tavaszi hadjárat

  „Kilencedikes diákjaink ügyesen helyt álltak, a feladatokat megfelelően teljesítették és értékes tapasztalatokat szerezhettek, amit majd kamatoztatni tudnak az elkövetkező években, további versenyeken is. A nagyobb távolság ellenére megérte részt vennünk, mert kadétjaink egy életre szóló élménnyel gazdagodtak. Külön érdekességként élték meg, hogy Biri mellett található Le Till kúriában voltunk elszállásolva kiváló körülmények között.

  A versenyszámokat tekintve volt akinek a mátrix pálya ellenőrző pontjai másnak a túlélési gyakorlat tetszett a legjobban. Abban mind egyetértettek, hogy a váltófutás az erdei homokos talajon a 4 kg-os gépkarabéllyal nem a legkönnyebb feladatok közül való és érdemes a fizikai állóképességet tovább fejleszteni. Csapatként jól kiegészítették, segítették egymást, az elsősegély nyújtás feladatnál voltak talán a legügyesebbek, de az akadálypálya vagy a kézigránát célba hajítás is jól ment.” – értékelte Magyari Levente, honvédelmi kadét program oktató, aki elkísérte a tanulókat a versenyre.

  Azokat az iskolákat várták a megmérettetésre, akik a Honvéd Kadét Program 1-es fokozatában vesznek részt és heti 1-2 órában honvédelmi alapismerteteket oktatnak. A diákok több órán keresztül voltak talpon, bejárták az egész települést, hogy megoldják a versenyfeladatokat, szám szerint tízet, amelyekre mindig 8 perc állt rendelkezésre. Komoly versenyszámok várták a tanulókat az I. Dankó Tavaszi Hadjárat honvédelmi megmérettetésen, volt például légpuska lövészet, menedéket is építettek, tüzet kellett gyújtani és a fizikai állóképességüket is felmérték. A szervező Dankó Pista Nevelő-Oktató Központ hagyományteremtő szándékkal hívta életre a versenyt, amelyre első alkalommal 15 csapat nevezett és összesen mintegy száz diák vett részt.

  „Nagyon ügyesek a kadétok. A versenyen vegyes a korosztály, tehát vannak kilencedikesek és vannak végzősök is, így nyilván a tudásszintjüket nem lehet összehasonlítani, de azt gondolom, a motiváció megvan mindenkinél. Megvan a lelkesedés, van egy alaptudás, emellett nyilván mindenkinek van úgymond gyenge pontja, amit mondjuk kevésbé gyakorolt, még nem olyan tapasztalt benne. Azt tapasztaltam, hogy az íjászat az sok mindenkinek a gyengébb pont, amit még erősíteni kell, de ez teljesen rendben van, hiszen erről szól ez a 4 év, hogy alapkészségeket tanulnak meg. Az a legfontosabb, hogy tudjanak csapatban dolgozni, legyenek motiváltak, jól tudják kezelni a stresszhelyzeteket, és ez így szerintem teljesen megvalósul” – nyilatkozta Márton Boglárka főhadnagy, szervező.

  „Közel 10 000 kadét van jelen pillanatban országszerte, 2016-ban egy sem volt.” – emlékeztetett Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke.

  A hosszú út közben étkezésre megállt a csapat a Tisza-tónál, ami szintén hozzájárult az élmények gazdagításához. A hazatérő tanulók jelezték, hogy jövőre még jobban felkészülnek és már lelkesen várják a következő megmérettetési lehetőséget.

  Köszönjük a meghívást és a részvételi lehetőséget a szervező Dankó Pista Nevelő-Oktató Központ tanárainak és Almási Katalin igazgatónőnek, aki egyben Biri község polgármester asszonya is.

  A verseny során Magyari Levente kísérőtanár készített pár rövid videót és néhány képet a versenyzőkről:

  Az akadálypálya:
  https://youtu.be/wbHVlks9k20

  Kratok Ádám fut a lőszeres ládával:
  https://youtu.be/kxjCQ1mI-uE

  Légpuska lövészet:
  https://youtu.be/fAHhajO8XbI

  https://youtu.be/0F7zmAWfj8c

  Váltófutás gumikarabéllyal:
  https://youtu.be/mphQTZ3zJLs

  Tudósítás is készült a Nyíregyházi televízióban:
  https://www.youtube.com/watch?v=cFl4clJXZNo

  Képgaléria is készült a versenyről:
  https://dankop.hu/galeria/195/i-danko-tavaszi-hadjarat  

   

  Összeállította, Magyari Levente – kadét oktató, nevelőtanár

   

  További képek megtekinthetőek a képre kattintva:

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Országos Atlétikai Diákolimpia (Kapás László 3/11/2 - Tóth Bence 11/a - Juhász Gergő 3/11/2 - Nagypál Dávid Róbert 2/10/2)

  Diákolimpia beszámoló

  Iskolánk diákjai május 25-én részt vettek az idei Országos Atlétikai Diákolimpián, ahol a 4x100 méteres váltófutásban a 9. helyen végeztünk. Ez az eredmény különösen figyelemre méltó, tekintettel a számos hátráltató tényezőre és a sérülésekre, amelyekkel szembesültünk a verseny előtt.

  2024. máj. 28.


  Kürtösi József

  Diákfeszt horgászverseny 3. kép

  Kossuthos siker a Diákfeszt horgászversenyén

  A 2024-es Diákfeszt keretein belül megrendezett horgászverseny első és második helyezettjei középiskolás kategóriában a Kossuth növendékei.

  2024. máj. 24.


  Kürtösi József

  XIX. Helyismereti vetélkedő különdíjasai

  Helyismereti vetélkedő

  A Kiskun Múzeum által rendezett XIX. Helyismereti vetélkedőn iskolánk 11/a osztályos tanulói – Makai Péter, Tóth Bence és Tóth Brigitta – különdíjban részesültek.

  2024. máj. 24.


  Kürtösi József


  Partnereink

  SZC logo

  Kiskunhalasi Szakképzési Centrum


  Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

  6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 34.

  Telefon: +36 76 462 155

  E-mail: titkarsag@kszckossuth.hu

  OM azonosító: 203042/009


  2024Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium