SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

OM kód: 203042/009 | 6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 34.

Intézmény logo

Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • CLASSROOM
 • KRÉTA

Hírek

2023. okt. 20.


Kürtösi József

  Erasmus+ - Kossuthos diákok Görögországi szakmai gyakorlaton

  Görögországi Platamonasban szakmai gyakorlaton vett részt a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 34 tanulója október 3-16 között.

  Erasmus+ - Kossuthos diákok Görögországi szakmai gyakorlaton

  Az Erasmus+ program keretében tizenkilenc  a szépészeti szakmacsoport fodrász tanulója (Bács Luca, Barkóczi Nóra, Bodi Mirabella, Borbély Ildikó, Dora Adél Cintia,  Gyóni Boglárka, Horváth Dominik, Jandzso Evelin Terézia, Józsa Anett Adrienn, Krupa-Tóth Szimonetta, Milóczki Alexa, Oláh Dorina Amarilla, Pető Blanka, Szabó Hédi, Szekeres Dóra, Tamás Lúcia, Törteli Dorina, Virág Lara, Zdroba Adrienn), tíz autómechatronikus technikus (Dencs Bertold, Gönczöl Norbert, Hegedűs Alex, Hideg Zsombor, Király József Zoltán, Kovács Ákos, Krisztin Máté, Lantos-Tóth László, Ördög Milán, Papp Marcell Antal) valamint az építészet szakmacsoport 5 szakiskolai tanulója (Bátor Csaba, Fodor Szabolcs, Kollár László, Oláh Zoltán, Palásti József) kapott lehetőséget, hogy külföldi munkatapasztalatot szerezzen leendő munkájához.

  A fodrászok a szakmai gyakorlaton megismerkedtek a fejformákkal, megtanulták, hogy milyen fejformához milyen frizura illik, illetve azt, hogy miként lehet az arc előnyös jegyeit kiemelni egy-egy jó frizurával, és hogyan lehet a hátrányos vonásokat ellensúlyozni. Megtanulták és begyakorolták azt is, hogy hogyan kell a fodrászollót szabályosan felvenni, használni. Gyakorolták továbbá a hajelválasztást is.

  Az autószerelők a motor szét- és összeszerelését, a motor részeit tanulmányozták. Megtanulták széthúzni a motorblokkot, majd összerakni. A problémát egyedül a kommunikáció jelentette, hiszen a szakmai gyakorlatot vezető oktató görög nyelven adta az instrukciókat, magyarázatokat, de a nyelvi nehézségek ellenére is boldogultak a tanulók.

  A szakiskolás tanulók szakami feladata pedig a nyári üdülőszezon végi strandon felépített fa utak felbontása, elhordása volt.

  A szakmai gyakorlat mellett szervezett programokon is részt vettek tanulóink. Látogatást tettek Thessalonikiben, ahol többek között megnézték Nagy Sándor lovasszobrát, illetve Arisztotelész szobrát is.

  Ellátogattak Skiathos szigetére, ami a Mamma mia című film forgatása után lett közkedvelt a turisták körében.

  A Kossuth iskola tanulói is örömmel sétáltak a szigeten, és gyönyörködtek a tájban, illetve láthatták a tengerparti város jellegzetes építési stílusát, a sikátorokat, a kikötőt és a macskaköves utcákat. 

  A tanulóknak nagy élményt jelentett, hogy megtekinthették a Meteorákat is, vagyis a szerzetesek lebegő kolostorait. Meteorák alatt azokat a több száz méter magas sziklákat értjük, amelyek Kalambaka városa mellett találhatók a Pindosz-hegységben, a szárazföldi Görögország középső részén. Ezekre a különleges sziklatornyokra a XIV. századtól építettek szerzeteskolostorokat. Az egykori 24 bizánci kolostorból ma már csak hat funkcionál (négyben szerzetesek, kettőben apácák élnek), a többi romos állapotban van.

  Nagy élményt jelentett a tanulóknak az Old Panteleimonba, az Öregfaluba tett látogatás. A faluban jelenleg 18 fő él összesen, egyébként viszont gyönyörű hely volt, mely megidézi a régi tengerparti városok hangulatát. A település őrzi a régi építészet minden jellemzőit, a sikátorok macskakövesek, a házak pedig tipikus tengerparti házacskák.

  Hazaindulás előtti utolsó előtti napon az Olümposz hegységben Zeusz kádját tekintették meg a diákok, mely egy természetes sziklába vájt medence, ami az őt tápláló vízesésből kristálytiszta hegyi vízzel van tele. Az odavezető út meglepően könnyen teljesíthető volt, hiszen jól kiépített járda vezetett a látványossághoz.

  A galéria eléréséhez kattints a képre!

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Szakmai bemutató a Kossuthban

  Szakmai bemutató a Kossuthban

  2023.11. 28-án a hazai építőipar meghatározó szereplői fogadták el meghívásunkat és tartottak színvonalas elméleti és gyakorlati bemutatókat az iskolánkban.

  2023. nov. 30.


  Kürtösi József

  Platán pályaválasztási nap

  Platán pályaválasztási nap

  Oktatóink és diákjaink a helyi Platán Utcai Általános Iskolában jártak november 9-én pályaválasztási napon és bemutatták az iskolánkban zajló képzéseket az érdeklődő platános diákok számára.

  2023. nov. 9.


  Kürtösi József

  Textíliák, formába öntve (A Félegyházi Közlöny írása)

  Textíliák, formába öntve (A Félegyházi Közlöny írása)

  Horváth Richárd kiskunmajsai textilművész kiállítása nyílt meg Textíliák, formába öntve címmel november 6-án, hétfőn, a KSzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium aulájában.

  2023. nov. 7.


  Kürtösi József


  Partnereink

  • Lakberendező képzésben a 3D tervezés az ARCHLine.XP programmal történik.
  SZC logo

  Kiskunhalasi Szakképzési Centrum


   • Intézmény logo
   • Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

    6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 34.

   • Telefon: 76/462-155

    E-mail: titkarsag@kszckossuth.hu

    OM azonosító: 203042/009


   2023Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium