SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

OM kód: 203042/009 | 6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 34.

Intézmény logo

Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2023. okt. 20.


Kürtösi József

    Erasmus+ - Kossuthos diákok Görögországi szakmai gyakorlaton

    Görögországi Platamonasban szakmai gyakorlaton vett részt a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 34 tanulója október 3-16 között.

    Erasmus+ - Kossuthos diákok Görögországi szakmai gyakorlaton

    Az Erasmus+ program keretében tizenkilenc  a szépészeti szakmacsoport fodrász tanulója (Bács Luca, Barkóczi Nóra, Bodi Mirabella, Borbély Ildikó, Dora Adél Cintia,  Gyóni Boglárka, Horváth Dominik, Jandzso Evelin Terézia, Józsa Anett Adrienn, Krupa-Tóth Szimonetta, Milóczki Alexa, Oláh Dorina Amarilla, Pető Blanka, Szabó Hédi, Szekeres Dóra, Tamás Lúcia, Törteli Dorina, Virág Lara, Zdroba Adrienn), tíz autómechatronikus technikus (Dencs Bertold, Gönczöl Norbert, Hegedűs Alex, Hideg Zsombor, Király József Zoltán, Kovács Ákos, Krisztin Máté, Lantos-Tóth László, Ördög Milán, Papp Marcell Antal) valamint az építészet szakmacsoport 5 szakiskolai tanulója (Bátor Csaba, Fodor Szabolcs, Kollár László, Oláh Zoltán, Palásti József) kapott lehetőséget, hogy külföldi munkatapasztalatot szerezzen leendő munkájához.

    A fodrászok a szakmai gyakorlaton megismerkedtek a fejformákkal, megtanulták, hogy milyen fejformához milyen frizura illik, illetve azt, hogy miként lehet az arc előnyös jegyeit kiemelni egy-egy jó frizurával, és hogyan lehet a hátrányos vonásokat ellensúlyozni. Megtanulták és begyakorolták azt is, hogy hogyan kell a fodrászollót szabályosan felvenni, használni. Gyakorolták továbbá a hajelválasztást is.

    Az autószerelők a motor szét- és összeszerelését, a motor részeit tanulmányozták. Megtanulták széthúzni a motorblokkot, majd összerakni. A problémát egyedül a kommunikáció jelentette, hiszen a szakmai gyakorlatot vezető oktató görög nyelven adta az instrukciókat, magyarázatokat, de a nyelvi nehézségek ellenére is boldogultak a tanulók.

    A szakiskolás tanulók szakami feladata pedig a nyári üdülőszezon végi strandon felépített fa utak felbontása, elhordása volt.

    A szakmai gyakorlat mellett szervezett programokon is részt vettek tanulóink. Látogatást tettek Thessalonikiben, ahol többek között megnézték Nagy Sándor lovasszobrát, illetve Arisztotelész szobrát is.

    Ellátogattak Skiathos szigetére, ami a Mamma mia című film forgatása után lett közkedvelt a turisták körében.

    A Kossuth iskola tanulói is örömmel sétáltak a szigeten, és gyönyörködtek a tájban, illetve láthatták a tengerparti város jellegzetes építési stílusát, a sikátorokat, a kikötőt és a macskaköves utcákat. 

    A tanulóknak nagy élményt jelentett, hogy megtekinthették a Meteorákat is, vagyis a szerzetesek lebegő kolostorait. Meteorák alatt azokat a több száz méter magas sziklákat értjük, amelyek Kalambaka városa mellett találhatók a Pindosz-hegységben, a szárazföldi Görögország középső részén. Ezekre a különleges sziklatornyokra a XIV. századtól építettek szerzeteskolostorokat. Az egykori 24 bizánci kolostorból ma már csak hat funkcionál (négyben szerzetesek, kettőben apácák élnek), a többi romos állapotban van.

    Nagy élményt jelentett a tanulóknak az Old Panteleimonba, az Öregfaluba tett látogatás. A faluban jelenleg 18 fő él összesen, egyébként viszont gyönyörű hely volt, mely megidézi a régi tengerparti városok hangulatát. A település őrzi a régi építészet minden jellemzőit, a sikátorok macskakövesek, a házak pedig tipikus tengerparti házacskák.

    Hazaindulás előtti utolsó előtti napon az Olümposz hegységben Zeusz kádját tekintették meg a diákok, mely egy természetes sziklába vájt medence, ami az őt tápláló vízesésből kristálytiszta hegyi vízzel van tele. Az odavezető út meglepően könnyen teljesíthető volt, hiszen jól kiépített járda vezetett a látványossághoz.

    A galéria eléréséhez kattints a képre!

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    A Szakma Sztár Fesztivál dobogós helyezetteit köszöntötték a Parlamentben

    A Szakma Sztár Fesztivál dobogós helyezetteit köszöntötték a Parlamentben

    A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az idén már XVII. alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált. A versenyzőket és a felkészítőket június 20-án egy ünnepség keretében látták vendégül a Parlamentben. Az emléklapokat Kövér László az Országgyűlés elnöke adta át.

    2024. jún. 24.


    Kürtösi József

    Országos Atlétikai Diákolimpia (Kapás László 3/11/2 - Tóth Bence 11/a - Juhász Gergő 3/11/2 - Nagypál Dávid Róbert 2/10/2)

    Diákolimpia beszámoló

    Iskolánk diákjai május 25-én részt vettek az idei Országos Atlétikai Diákolimpián, ahol a 4x100 méteres váltófutásban a 9. helyen végeztünk. Ez az eredmény különösen figyelemre méltó, tekintettel a számos hátráltató tényezőre és a sérülésekre, amelyekkel szembesültünk a verseny előtt.

    2024. máj. 28.


    Kürtösi József

    Diákfeszt horgászverseny 3. kép

    Kossuthos siker a Diákfeszt horgászversenyén

    A 2024-es Diákfeszt keretein belül megrendezett horgászverseny első és második helyezettjei középiskolás kategóriában a Kossuth növendékei.

    2024. máj. 24.


    Kürtösi József


    Partnereink

    SZC logo

    Kiskunhalasi Szakképzési Centrum


    Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

    6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 34.

    Telefon: +36 76 462 155

    E-mail: titkarsag@kszckossuth.hu

    OM azonosító: 203042/009


    2024Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium